Duurzaamheid

Elevation Events organiseert diverse grote publieksevenementen, die plaatsvinden door het hele land. Elevation Events kiest ervoor om dit op een zo duurzaam mogelijk manier te doen. Hoe we dit precies doen lees je hier onder:

Voor Elevation Events is klimaatvriendelijk organiseren een hele duidelijke keuze. Duurzaamheid, innovatie en sociale thema’s spelen hierin een belangrijke rol. We willen graag het goede voorbeeld geven, mits dit impact heeft en we hopen dat iedereen mee wil doen! Duurzaamheid is een team effort! Bekijk onze video:

Door onze visie en duurzaamheidsambities breed uit te dragen hopen wij, samen met mede organisatoren en onze bezoekers, bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld. Onze ambities hebben zich vertaald in een duurzaamheidsbeleid dat zich richt op drie thema’s:

 

 • Grondstofbehoud

  Grondstofbehoud houdt in dat we proberen de hoeveelheid nieuwe materialen die we verbruiken tot een minimum te beperken. Bestaande materialen proberen we meerdere keren te gebruiken. Als dat niet meer mogelijk is, proberen we de materialen zo te scheiden of te verzamelen dat deze op een hoogwaardige manier, door ons of een derde partij, gerecycled kunnen worden. Dit komt terug in het “RRR principe”: Re-duce, Re-use, Re-cycle welke wij allround hanteren.

  In de afgelopen jaren hebben we aan de hand van het RRR principe de volgende stappen gemaakt:

  Re-duce

  Plastic Promise: We hebben ons in 2018 geconformeerd aan de Plastic Promise (www.plasticpromise.nl). De belofte die we toen hebben gedaan was een reductie van 90% op het verbruik van wegwerpplastic in 2020. Inmiddels hebben we de beloofde 90% reductie op wegwerpplastic behaald. Daarnaast nemen we actief deel aan de industrie gesprekken over het verminderen van het plasticgebruik in de eventindustrie.

  Festival disposables: Sinds begin 2019 is er binnen de organisatie een verbod op diverse festival disposables, zoals blow-ups, confetti, plastic wegwerpbekers en plastic food bordjes, bakjes en bestek. Zo maakt bijvoorbeeld de foodcourt alleen nog maar gebruik van bio-disposables en wordt er achter de barren gewerkt met hardcup bekers.
  Marketing disposables: Begin 2019 is er voor gekozen om de disposable marketing uitingen sterk te verminderen. Zo worden er bijvoorbeeld geen zadelhoesjes, uitdeelboekjes en flyers meer ingezet. Er wordt nu meer gewerkt met universele uitingen en waar mogelijk wordt minder drukwerk gebruikt.

  Re-use

  Herbruikbare bekers: Begin 2019 zijn we geheel overgestapt op hardcups. Dit zijn herbruikbare bekers van PP (polypropyleen). Deze bekers worden gedeeld met andere festival organisaties zodat ze zo vaak mogelijk ingezet kunnen worden. Dit bespaart alleen voor Elevation Events al bijna twee miljoen plastic wegwerpbekers per jaar.
  Universele signing: Waar mogelijk zijn we overgestapt op universele signing. Zo worden er bijvoorbeeld bij de barren houten prijslijsten ingezet die minimaal 20 keer per jaar gebruikt worden en zijn de banners voor nooduitgangen universeel gedrukt.
  Decor: Momenteel wordt ruim 85% van ons decor circulair gebouwd. Het decor wordt meerdere malen gebruikt, hergebruikt of er wordt gewerkt met inhuur materialen.

  Re-cycle

  Circulaire foodcourts: Op al onze Utrechtse festivals werken we samen met de circulaire grondstoffenpartij “De Clique”. We streven uiteindelijk naar een volledig circulaire foodcourt. De grondstoffenstromen zamelen we apart in om hoogwaardig te kunnen recyclen. Zo wordt bio-waste omgezet tot biogas of compostering, hard plastic verwerkt tot nieuw bouwmateriaal, koffiedik gebruikt voor het kweken van paddenstoelen en citroenschillen gebruikt voor het maken van Limoncello.
  Grondstoffenplan: We willen afval zoveel als mogelijk elimineren. In een gedetailleerd grondstoffenplan worden onze stromen vanaf 2020 geïnventariseerd en gemonitord. We staan altijd open voor verbeteringen!

 • CO2 reductie

  CO2 reductie houdt in dat we proberen de uitstoot van CO2, maar ook van stikstof en andere schadelijke stoffen, zo veel mogelijk te beperken.

  In de afgelopen jaren hebben we aan de hand van die gedachte de volgende stappen gemaakt:

  Vegetarisch als norm: Momenteel is ongeveer 75% van de aangeboden producten op onze foodcourts vegetarisch. Daarnaast proberen we er voor te zorgen dat de herkomst van de producten die de foodcateraars gebruiken zo lokaal mogelijk zijn. We monitoren actief de cateraars en denken mee en geven advies over hoe ze kunnen verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantrekkelijker maken van de vegetarische opties door de volgorde van de menukaart en de benaming van gerechten. Ook kijken we naar de volgorde van impact (de keuze voor bijvoorbeeld kip i.p.v. rundvlees) en adviseren we in het type disposables dat gebruikt kan worden voor het serveren van de gerechten. Daarnaast werken we samen met onze crewcateraar naar een groter vegetarisch en meer lokaal aanbod tijdens de op-, afbouw en de showdag. Tevens is er voor gekozen om op kantoor vier van de vijf dagen volledig over te stappen op een vegetarisch menu.

  Vervoer: Waar mogelijk kijken we hoe we artiesten op een andere wijze dan per vliegtuig naar onze festivals toe kunnen laten komen. Middels het actief aanbieden van bijvoorbeeld treinreizen en educatie is reeds 15% van de vluchten vervangen door trein- of busreizen. Daarnaast communiceren we online tips naar onze festival bezoekers over hoe zij op een duurzame manier het festival kunnen bereiken.

  Slim energie verbruik: Ook proberen we onze stroomvoorziening te verduurzamen. Al ons stroomverbruik wordt beoordeeld volgens het Trias Energetica principe:
  – We beperken het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
  – Indien mogelijk maken we gebruik van vaste (groene) stroom of accu pakketten.
  – We maken zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.

 • Wat kan jij doen als bezoeker?

  We kunnen het niet alleen! Wil je graag meehelpen verduurzamen, dan hebben we per thema een paar praktische tips voor jou:

  Grondstoffenbehoud:

  Ben zuinig op je hardcup en lever deze aan het eind van de dag weer in. Op die manier wordt alles hergebruikt en ontstaat er geen afvalstroom. Kans op een bui? Zorg dat je een regenjasje mee neemt, op die manier besparen we honderden kilo’s aan plastic wegwerp poncho’s. Laat jouw toegangstickets scannen op je telefoon, zodat je deze niet hoeft uit te printen. Dat scheelt papier, inkt en uiteindelijk bomen.

  Lokaal nalatenschap:

  Gooi geen afval op de grond. We ruimen alles op, maar als jij zorgt dat jouw beker, sigarettenpeuken en kauwgom direct de prullenbak in gaan, kunnen wij het zeker niet missen en blijft de natuur zo schoon mogelijk.
  Denk bij het weggaan aan onze buren. Ga niet schreeuwen, wildplassen of rondhangen. Dat zou jij zelf ook niet fijn vinden voor je deur. Door rekening te houden met elkaar draag je bij aan een duurzame relatie met de buurt.

  CO2 reductie:

  Denk na over de vorm van vervoer die je kiest om naar het festival te komen. Kom bijvoorbeeld op de fiets, gezond en we hebben goede voorzieningen! Kies anders voor het OV en de pendelbus.
  Verkies vegetarisch boven een vleesgerecht. Dit is vaak zeker net zo lekker en is een stuk duurzamer.
  Maar nog veel belangrijker, probeer in het dagelijks leven door kleine aanpassingen te verduurzamen, we kunnen het niet alleen. Verduurzamen is een team effort!

  Wil je meer weten of heb je zelf ideeën? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsmanager via info@elevation-events.com

 • 1+1 programma

  Het 1+1 programma hebben wij als organisatie opgestart om wat terug te kunnen doen voor de omgeving van de evenementen die wij organiseren. Voor (bijna) elk evenement wat wij organiseren kiezen wij zorgvuldig een lokaal goed doel of actie die de omgeving van het evenement net een stukje mooier maakt. We vragen aan onze gasten, die middels een guest ticket naar onze evenementen komen, om een kleine bijdrage.

  Zo zijn wij als organisatie erg blij met de gastvrijheid van de locatie en omgeving voor de evenementen van Ohm. De bijdrage die wij ontvangen vanuit onze gasten gaat naar de’ Delftse coalitie – Een tegen Eenzaamheid’. De Delftse coalitie tegen eenzaamheid is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties en ondernemers. Samen willen zij ervoor zorgen dat steeds minder Delftenaren zich eenzaam voelen. Wil je meer informatie over de campagne ‘Een tegen Eenzaamheid’, verwijzen we je graag door naar https://www.eentegeneenzaamheid.nl/ .

Tickets